duminică, 27 noiembrie 2011

Memoria şi dieta noastră

Există un mit destul de puternic întâlnit, mai ales promovat de marile producătoarea de ciocolată şi/sau cereale, adică în general cam tot ce ţine de carbohidraţi: creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona optim.
Evident că nu neg asta, doar că ei promovează cantităţi absurde de carbohidraţi, pentru-n organ ce nu "papă" atât.

Recent, în timp ce căutam studii interesante, am dat întâmplător peste un lucru ce desigur că eu-l ştiam şi-l susţineam de foarte multă vreme. Concret, o dietă din care energia provine în mare parte din proteine şi lipide, nu din carbohidraţi.
Fireşte, despre carbohidraţi sunt nenumărate studii medicale care arată că nu fac tocmai bine, iar din câte se pare, o bună, foarte mare parte din bolile omului modern au apărut cu acest consum ridicat de carbohidraţi (probleme precum diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, etc.)
Studiul în speţă pentru a putea fi veridic, s-au folosit oameni în vârstă, pentru că memoria tinerilor este mult prea ageră. Un plus pentru studiu.

Experimentu' a constat din 23 de subiecţi cu o vârstă medie de 70 ani, repet, un factor important pentru a putea evalua cu adevărat şi concret memoria. Toţi subiecţi au fost aleşi pe bază unei selecţii simple: au început să uite lucruri. Cei 23 de subiecţi au fost împărţiţi în două grupuri, High Carb, adică acei care consumau dietă cu multă energie provenind din carbohidraţi şi grupul Low Carb, ce consumau doar puţini carbohidraţi.

Subiecţi din low-carb se urmărea să consume doar 20g carbohidraţi şi sincer să fiu, e un obiectiv extrem de greu, cam orice şi tot conţin o oarecare cantitate, astfel consider că s-au descurcat foarte bine.



Pe o perioadă de 6 săptămâni, cercetători au testat funcţia memoriei tuturor subiecţilor. Ei trebuie să memoreze diferite cuvinte, cifre sau litere în anumită ordine.


Ceea ce de fapt se întâmplă, spun cercetători, este în realitate, scăderea insulinei. Cu cât insulina era mai jos, cu cât scorul era mai bun.

Desigur, o dietă cu 20-40g carbohidraţi pe zi poate fi ceva benefic pentru toată lumea. Ca stil de viaţă însă, este un chin, mai ales pe perioadă verii, când pieţele sunt arhi-pline cu fructe atât de bune.
O dietă low-carb, ţinută cum trebuie, aduce numai şi numai beneficii oricui. De fapt, la 20g carbohidraţi deja vorbim de keto, un low-carb dus un pic la extrem.

În articole viitoare, voi mai vorbi un pic despre low-carb în general şi uriaşele sale beneficii aduse sănătăţii, dar şi sportului. Deşi din păcate, societatea actuală consum în exces, să nu spun prostie, carbohidraţi şi mai ales cei super rafinaţi şi indice glicemic mare.

PS: Legat de ceea ce spuneam mai sus...plus noua modă din culturism şi fitness cu amidonul din porumb, un carbohidrat cu adevărat greu, ce nu aduce practic nimic bun, ci chiar pot crea probleme. Ce foarte puţini ştiu este că amidonul este foarte greu digerabil de sistemul nostru digestiv. Enzimele digestive aproape că nu-l digeră, iar cel mai important, amidonul crud, nepreparat în vreun fel, abia dacă este atins în duoden sau intestin subţire, pentru a fermenta în colon la sfârşit. Astfel mâncatul amidonului, alias în lumea suplimentelor, marea ţeapă de mare clasă Waxy Maize sau nume derivate, este o sursă extrem de proastă pentru energie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu