miercuri, 14 septembrie 2011

Omega 3

Da, grăsimile...

Am observat că până şi-n ziua de astăzi, an al secolului al XXI-lea există oameni care încă hulesc aportu' de grăsimi din dietă. Desigur, nu pot fi numiţi altfel decât nedocumentaţi, asta în cazul în care sunt delicaţi şi nu-i facem direct inculţi.
Multă vreme grăsimile erau asociate cu obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare şi multe altele. Mit fără sens şi desigur fără nici cea mai mică acoperire propagat de mass-media, chiar medici şi desigur "marii" nutriţionişti.

Grăsimile de fapt sunt unul din cei 3 nutrienţi majori ai dietei noastre, care ocupă un loc major, având un optim de 30-40% din caloriile zilnice. Grăsimile sunt solvent pentru vitamine liposolubile, un lucru extrem de important. De asemenea, nu doar vitaminele depinde în mod crucial de grăsimi, dar şi hormonii, din care amintesc testosteronul căci el ne interesează cel mai mult, dar şi multe alte substanţe depinde grăsimi.

Bun, să începem prin a explica de ce se spune că sunt esenţiale: din simplul fapt că nu pot fi fabricate de către organism şi trebuie aduse din exterior în dieta/alimentaţia noastră, fie prin mâncare, fie prin suplimente.
Grăsimile Omega-3 au un rol extrem de complex în organismul nostru, ajutând atât de multe aspecte ale vieţii. În primul rând au un rol crucial în funcţionarea creierului, a sistemului cardiovascular, cât şi al dezvoltării şi creşterii.

În trecut în alimentaţia noastră existau cantităţi satisfăcătoarea de grăsimi Omega-3, lucru care nu se mai întâmplă în ziua de astăzi din păcate. Deşi acest lucru e real, nu vă lăsaţi păcăliţi de alimentele din supermarket pe care scrie Omega-3. De obicei sunt alimente procesate, de calitate mediocră sau produse chiar dăunătoare ce au adăugate surse de Omega-3 cel puţin dubioase, de fapt, doar o măsură de marketing, cantităţile şi calitatea fiind foarte proaste.

Printre beneficiile generice Omega-3 amintesc doar câteva: ajută funcţia cognitivă; oferă protecţie cardiovasculară; efect anti-depresiv; ajută împotriva infecţiilor, de asemenea reducând febra; ajută împotriva tumorilor; un ajutor împotriva eczemelor şi alergiilor; artrită reumatoidă, cât şi boli autoimune, boli generative; subţiează sângele şi scade tensiunea arterială; scade colesterolul (îndeosebi LDL - colesterolul "rău") dar şi trigliceridele; dovezi în tratarea unor boli psihice. Un altfel beneficiu cu destul de multe dovezi, chiar şi studii medicale respectabile este cel de slăbire şi prevenire a obezităţii.

Un altfel aspect în care Omega-3 ajută şi pe care cu siguranţă ne interesează este acelă că ajută la păstrarea masei musculare, ba chiar în numeroase studii s-a demonstrat că poate creşte mult râvnita sinteză proteică. De asemenea, s-a demonstrat că grăsimile Omega-3 cresc metabolismul şi pot chiar stimula arderile de grăsimi corporale.

Pentru o dietă echilibrată trebuie să avem în vedere şi grăsimile Omega-6. Raportul ideal de grasimi Omega-3:Omega-6 ar trebui să fie 1:1, dar în alimentaţia moderna este un lucru imposibil, deoarece Omega-6 există în cantităţi foarte mari, fiind existent în nenumărate alimente, în timp ce Omega-3 neputând fi găsit decât în peşte gras (hering, ton, somon), icre, crustacee, alge, etc.
Astfel singura soluţie este să consum ori mai mult peşte, ori să aducem suplimente ce conţin Omega-3.

Grăsimile Omega-3 au doi mari acizi graşi EPA (Acid eicosapentaenoic) şi DHA (Acid docosahezaenoic). Dacă DHA este ştiut că ajută dezvoltarea sistemului nervos şi vizual şi întreţine sănătatea lor, EPA ajută la reglarea tensiunii arteriale, bolile cardiovasculare.

Vă voi prezenta în articolele viitoare despre beneficiile grăsimilor Omega-3 în culturism şi fitness într-un articol viitor.

2 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru părere. Vor urma şi altele legate de beneficiile Omega3, în special cele legate de domeniul fitness şi culturism.

    RăspundețiȘtergere