vineri, 25 februarie 2011

Putem creşte oxidul nitric?

După cum am promis în sfârşitul ultimului articol, revin acum cu un articol despre GPLC sau Glycine Propionyl-L-Carnitine cu numele său ştiinţific. Produsul a fost să spun abstract descoperit de firma Sigma-Tau Health Sciences, o firmă americană care chiar face produse adevărate, care pune pe primul loc studiile, nu reclamele mincinoase.


Ce era oxidul nitric?
În fine, hai să ne reamintim ce este oxidul nitric. Este cunoscut de altfel şi ca 
factorul de relaxare derivat din endoteliu. ON derivă din arginină sub acţiunea unor enzime speciale. Dar în articolul trecut am subliniat că suplimentarea cu arginină nu aduce nicio schimbare nivelului ON, nici măcar dozele de 20g oral pe zi. ON este un important factor vasodilatator, lucru important pentru sportivi pentru că teoretic un flux mărit sangvin aduce cu el mai mult oxigen şi nutrienţi.
Bun, până atunci totu' bine, nu?


Există suplimente ce-l pot mări?
Eh, pe piaţă există sute şi sute de produse ce promit creşterea nivelului oxidului nitric. Nimic mai fals. Din păcate, căci foarte mulţi umplu buzunarele diverselor firme de suplimente. Majoritatea formulelor preworkout conţin arginină sau o formă "bengoasă" a argininei, dar după cum am mai spus, arginina nu influenţează oxidul nitric. În al doilea rând, aceste preworkout reuşesc să păcălească lumea că măresc "pompările" fiindcă omul, în timp ce-şi face antrenamentul îşi creşte în mod natural vasodilataţia din cauza efortului, deci nu are nevoie de niciun supliment să simtă o anumită "pompare", astfel se păcăleşte singur "merge suplimentul, vezi ce "pompat" sunt?". Totodată, aceste suplimente, pentru a masca ineficienţa cruntă, au o cantitate foarte mare de cofeină, o sursă de energie nedorită, care poate chiar masca oboseală şi să ne forţeze inutil. Este ultimul lucru pe care ni-l dorim, energie din cofeină. Altele ajung să conţină chiar stimulenţi ca yohimbe. Totuşi, pentru a da un ton de realitate, firmele de suplimente mai bagă în aceste formule creatină. Evident, creatina funcţionează, dar pentru a mai înşela şi îndobitoci un pic cumpărătorul, aruncă nişte formule impetuoase, uneori ireale, fantasmagorice de creatină, care de multe ori nu funcţionează. Şi nu în ultimul rând, folosesc trucul cu carbohidraţii de IG mare. Carbohidraţii produc un spike insulinic, iar insulina este vasodilatator. DAR, care e problema dacă până la urmă au şi lucruri reale? PREŢUL. Suntem înşelaţi în primul rând prin etichetă şi descrierea produsului, cât mai ales prin preţ. Cât vă costă să luaţi cu mânuţa voastră creatină cu nişte dextroză? Eventual dacă vreţi şi energie artificială, beţi şi un Redbull. În fine, din fericire nu eu arunc cu banii diverselor firme ce vând vise ori mai bine zis falsuri. 


Totul despre GPLC
Dacă tot am discutat deja despre ce NU sunt suplimente preworkout, hai acum să descoperim şi lucruri reale, care funcţionează.
GPLC este de fapt o formă moleculară de propionil-L-carnitină unită cu unul dintre aminoacizii precursori carnitinei glicină.
Studiile au demonstrat eficienţa acestei substanţe în nenumărate studii, iar rezultatele vorbesc de creşteri ale oxidului nitric, a energiei ATP, a vasodilataţiei, a proprietăţilor antioxidative, deci pe scurt si la obiectiv de mărirea performanţelor sportive, atât prin intensitate, putere şi rezistenţă cât şi prin recuperare sporită. De asemenea, oxidul nitric se ştie deja că ajută sistemul cardiovascular, deci şi GPLC este un factor ajutător.


Studii
În primul rând ţin să menţionez că sunt nenumărate studii făcute în ultimii 4 ani pe această substanţă, de aceea voi face o selecţie şi vorbi doar de cele mai interesante. Asta şi pentru a nu vă plictisi prea rău, ci doar demonstra eficienţa.


Voi începe cu un test făcut în oraşul lui Elvis. Bine, normal că nu d'asta încep cu el, dar are câteva aspecte interesante. Este vorba de studiul făcut de Department of Health and Sport Sciences, University of Memphis, Memphis în 2007, publicat de Richard J Bloomer , Webb A Smith  and Kelsey H Fisher-Wellman.
Testul a constat în 15 bărbaţi de 24-28 ani, cărora li s-a dat aleatoriu 3g propionil-L-carnitină şi 1g glicină. Rezultatele sunt absolut evident, căci altfel nu începeam să vorbesc despre acest supliment, mai exact se poate vedea în tabelul de mai jos clar.




Dar se mai poate observa ceva. Nu toată lumea a răspuns pozitiv la GPLC. Deşi chiar autorul spune că sunt nevoie de mai multe studii, concluzia e evidentă a articolului: "these findings may relate specifically to athletes who seek enhanced blood flow during periods of strenuous exercise, as such a change may be associated with improved physical performance during training and optimal post exercise recovery." - adică aceste descoperire pot avea relevanţă în special pentru atleţii care caută să crească fluxul sangvin în timpul antrenamentelor, pentru că o astfel de creştere poate creşte performanţa fizică din timpul antrenamentului şi recuperarea de după.


Un alt test interesant, pornit tot de această Universitate din Memphis, SUA, face o comparaţie între suplimentarea cu GPLC şi trei alte produse preworkout, deşi nu se dau numele lor, pentru a nu prejudicia în vreun fel renumele de produse cinstite. Concluzia mi se pare cea mai edificatoare din tot studiul: "None of the products tested resulted in favorable changes in our chosen outcome measures, with the exception of GlycoCarn(R) in terms of higher StO2 at the start of exercise" - niciunul din produsele testate nu a avut rezultate favorabile, cu excepţia GlycoCarn.ce creşte saturaţia cu oxigen a ţesuturilor pe româneşte.


Un alt studiu frumuşel, face referire la puterea suplimentară oferită de GPLC şi de recuperare, prin reducerea acidului lactic. Ca exerciţiu s-a folosit sprintul, adică exerciţiu anaerobic, iar concluziile sunt: "There were significant main effects detected for condition in PP and MP, with values across the five sprint bouts 2.6 - 15% greater with GPLC" - mai exact GPLC a crescut cu până la 15% puterea maximă şi valoarea medie. A doua concluzie, legată de acidul lactic spune aşa: "There was a significant main effect of condition for LAC, LAC values 15.7% lower 4 min post-exercise with GPLC and with GPLC resulting in 16.2% less LAC at 14 min post-exercise" - ceea ce înseamnă că GPLC scade cu până la 16,2% acidul lactic şi asta doar după 14 minute. Promiţător.

Până acum, totuşi studiile nu sunt încă suficient de mediatizate şi nu s-au folosit eşantioane cu adevărat numeroase, pentru rezultate cât se poate de exacte, dar ce se vede la orizont pare foarte, foarte promiţător. Se poate, să avem în curând studii care să demonstreze clar cât de mult ajută suplimentarea cu GPLC şi în sfârşit să demontăm mitul suplimentelor preworkout, care după mine, sunt cea mai mare minciună din domeniu.



Ce se ştie şi ce se urmăreşte a dovedit în următorii ani
Studiile existente până la ora asta, au arătat eficienţa suplimentării cu GPLC, dar ca orice produs, are nevoie de timp pentru a fi continuate testele de laborator. Ceea ce s-a obţinut până în prezent este foarte optimist şi nu vorbesc doar pentru domeniul sportiv, ci chiar pentru diverse boli ce ar putea fi tratate sau chiar prevenite, cum ar fi infarct miocardic, atac cerebral sau sindroame ischemice.
1) Creşterea oxidului nitriccauzează creştere fluxului sangvin 
2) Creşterea fluxului sangvin este corelată cu un transport mai uşor al oxigenului şi nutrienţilor
3) Creştere transportului oxigenului şi nutrienţilor ajută 
                  a) capacitatea de muncă din timpul exerciţiilor
                  b) recuperarea după antrenamente.


Tot ce pot spera este să văd produse din ce în ce mai bune pe piaţă, cu mai puţină reclamă, dar mai multe rezultate şi studii care să susţină produsul. Până acum, aceste produse sunt rare şi de multe ori prea puţin cunoscute şi mediatizate. Oamenii se duc mai repede să cumpere o cutie frumos colorată, lângă care se află un panou cu un culturist impunător şi un text de genu' "Cel mai bun supliment creator vreodata", "Pompări incredibile şi fortă de neimaginat" şi alte bălării mincinoase. Din păcate publicitatea este sufletul comerţului şi astfel produse mediocre sau chiar mai rău, sunt extrem de cunoscute şi foarte vândute peste tot, dar în realitate nu sunt cu nimic mai deosebite decât concurenţa probabil mai ieftină şi cu siguranţă sub multe alte produse mai puţin mediatizate.
Până când nu vom deschide ochii şi vom realiza că NU reclama face produsul, NU site-ul plin de poze cu culturişti, care de altfel 100% nu iau acele suplimente, NU acele texte stupide prin care producători încearcă să te mintă şi de cele mai multe ori reuşesc, nu vom face nimic. Mă tot uit de curiozitate pe BB.com şi observ câte produse slabe au note foarte mari şi sute de păreri din partea cumpărătorilor. E un lucru trist că oamenii mai puţin informaţi, care nu sunt nici măcar curioşi ce bagă în gură îmbogăţesc firmele de suplimente.

3 comentarii:

  1. Multi ar trebui sa citeasc acest articol... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și până la urmă exista ceva ce creste oxidul nitric sau nu???
    Trebuie sa existe ceva care sa fuctfuncționeze

    RăspundețiȘtergere