joi, 24 februarie 2011

Adevărul despre oxidul nitric!

Oxidul nitric este o moleculă formată din doi atomi: unul de azot şi unul de oxigen. De fapt, vorbim de un gaz diatomic, cu un rol foarte important în comunicare intracelulară. Deşi este o moleculă simplă, ON este o componentă fundamentală în neuroştiinţă, fiziologie şi imunologie şi a fost proclamat "Molecula Anului " în 1992
Oxidul nitric acţionează în mai multe feluri. De exemplu, sistemul imunitar foloseşte ON în afecţiunile virale, parazitare sau bacteriene. Adesea este asociat cu memorarea, învăţarea sau chiar durerea, deoarece transmite mesajele în diferite celule nervoase. Este cunoscut că poate mări fluxul sangvin.

Ce ne interesează deci...

Am ajuns la ce ne interesează - creşterea fluxului sangvin. Teoretic un flux sangvinic mai mare va aduce mai mulţi nutrienţi muşchilor şi de la sine, o oxigenare superioară.


Şi atunci care este problema? Pe piaţă totuşi există atâtea suplimente ce promit creşterea nivelului ON, nu? Sunt o sumedenie de produse şi firme care literalment jură că deţin produse optimizatoare de ON. Eu pot să vă spun de la bun început: minciuni cu nemiluita.


Cea mai mare, cea mai impunătoare şi nesimţită minciună din domeniul suplimentelor nutritive este oxidul nitric. Mă refer la acele suplimente care vă promit mare cu sarea, mai exact pe englezeşte skin tearing pumps ce se poate traduce ca pompări de vă sfâşie pielea sau mind blowing pumps şi alte apelative stupide folosite doar în scopul reclamei, fiind total neadevărate.
Majoritatea acestor produse conţin arginină sau diferiţi derivaţi ai argininei.


De ce conţin formule de pompare, pre-workout-urile arginină?
Un precursor al oxidului nitric este l-arginina, alături de l-citrulină, care alături de anumite enzime formează ON. Dar de aici, la a spune că arginina îti va produce pompări ce-ţi vor sfâşia pielea este cale lungă. Iar ca toată povestea să fie şi mai antrenantă, mai comică, producătorii de suplimente vin cu îmbunătăţiri. Mai exact, folosesc diferiţi derivaţi din arginină, susţinând că astfel îmbunătăţesc absorbţia argininei şi astfel produc mai mult ON. Parcă văd deja cumpărătorul unor astfel de vise "Mama-mama, să vezi ce îndoi bara aia, o să fiu cel puţin un Vandam mai mic". Deci, în concluzie, piaţa conţine diferite produse ce susţin că-ţi vor creşte şi optimiza oxidul nitric, dar de fapt conţin arginina ori vreun derivat al argininei. (Alpha Keto Glutarate; L-Arginine Decanoate; L-Arginine DL-Malate; DiArginine DL-Malate; L-Arginine Ethyl Ester DiHCl; L-Arginine Ethyl Ester Malate; L-Arginine L-Aspartate; L-Arginine L-Malate; L-Arginine L-Pyroglutamate; L-Arginine Mono HClL-Arginine Orotate)
Acum hai să dăm cărţile pe faţă. Întâi...chiar crezi că vreo una din aceste formule "bengoase" de arginină funcţionează? Îţi garantez eu că NU. Oricare din acele formule complicate de arginină nu face nimic pentru nivelul tău de ON din sânge. Da, ceea ce-ţi spun eu acum contrazice 90% din tot ce susţine industria, dar eu nu am venit să-ţi fur la propriu banii ci să-ţi deschid ochii.
Ce ai păţit? Eşti supărat? Nu fii pe mine, nu este vina mea. Probabil te întrebi, cum mult iubita ta firmă de suplimente a putut să te mintă în aşa hal, nu?
După o scurtă analizei a pieţei suplimentelor, veţi vedea că multe din produse se bazează pe creşterea ON şi marea majoritatea conţin o formă sau alta a argininei, deşi nu există niciun studiu ştiinţific care să susţină această idee, neexistând niciun fundament real.


Hai să mai vorbim un pic despre această moleculă diatomică. 
Este foarte bine documentat faptul că ON acţionează asupra dilatării vaselor şi creşterea fluxului de sânge.  Pentru sportivi şi pasionaţii de fitness, aceste aspecte sunt esenţiale pentru că fluxul de sânge mai mare este asociat cu oxigen a crescut şi livrarea de nutrienţi în musculatura scheletică. Acest lucru poate fi important atât în timpul exerciţiilor (pentru că ajută performanţa şi pentru că îmbunăteşte "pomparea"), precum şi în timpul perioadei de recuperare (pentru că ajută livrarea de nutrienţi pentru a facilita recuperarea). În acest fel, produsele care vizează creşterea NO se poate dovedi utile.
În ultimii ani, începând cu 1992, când oxidul nitric a fost numit "Molecula Anului", s-au făcut numeroase studii asupra sa. Chiar s-a câştigat un premiu Nobel în 1998 de către Robert Furchgott, Louis Ignarro şi Ferid Murad pentru descoperirile lor despre această substanţă. Hai să subliniez câteva citate din concluziile celor mai interesante studii.


Kurz and Harrison, 1997 - "Equally important, although L-arginine is the precursor to NO∙ biosynthesis, it has been suggested that this amino acid is not the rate limiting component" - mai exact, deşi L-Arginina este un precursor în biosinteaza ON, nu este o componentă care nu limitează cantitatea. "and that nitric oxide synthase enzymes may be most important to NObiosynthesis. Therefore, adding excess L-arginine may do little to promote increased NOproduction, as most individuals already have adequate L-arginine available for NObiosynthesis." - dar enzimele necesare sintetizări ON pot fi importante. Aşadar, suplimentarea cu arginină nu prea face mult în sprijinirea creşterii producţiei ON, cum mulţi susţin.
Giugliano et al., 1997; Steinberg et al., 1994 - "The supposed “effect” that individuals may experience when using many of the marketed products may be more dependent on the sugar contained within the product, as opposed to the L-arginine. This is because sugar intake results in an insulin spike, and insulin itself has been shown to yield a vasodilating effect" - aşa zisele efecte simţite de oameni pot apărea de la conţinutul de zahăr (a se nota că pe engleză sugars se referă la anumiţi carbohidraţi, nu doar la zahărul obişnuit) ce produce o creştere bruscă de insulină, despre care se ştie că are un efect vasodilatator.
Robinson et al., 2003 - "L-arginine at an oral dosage of only 10 grams per day has been noted to have an unpleasant taste and in some cases result in gastric distress" - Arginina, la o doză de doar 10g zilnic, are un gust neplăcut şi în unele cazuri duce la discomfort gastric.
- Adams et al., 1995; Chin-Dusting et al., 1996 - vin cu poate cea mai interesantă concluzie. Hai să vedem: "oral intake of L-arginine of 20+ grams per day results in arginine absorption that is highly variable across subjects, and does not result in any significant increase in vasodilation" - o doză zilnică de 20g arginină pe zi a avut o rată de absorbţie variabilă între subiecţi şi mai ales, nu a dus la nicio creştere semnificativă a vasodilataţiei.

Aud mereu oameni cărora le spun de ţeapa pe care o trăiesc şi cum reuşesc ei să îmbogăţească firmele de suplimente spunându-mi "Prietene, dar eu chiar simt X produs, mi-a oferit o <<pompare>> foarte bună". Revin pentru cei din tagma lui Toma Necredinciosu' cu alte studii:
- Bode-Boger et al., 1994; Clarkson et al., 1999 - "blood concentrations of NOincrease in response to strenuous single bouts of exercise" - mai exact, concentraţia de ON creşte atunci când facem antrenamente.
Edwards et al., 2004; Poveda et al., 1997; Tordi et al., 2006 - "Studies involving exercise training performed 3-4 days per week have also noted an increase in resting levels of NO" - asta înseamnă pur şi simplu, că nivelul ON creşte în toţi cei care fac exerciţii fizice de 3-4 ori pe săptămână.
Concluzia e relativ simplă, ON creşte chiar dacă luăm nişte suplimente false, care nu fac nimic în această direcţie. Astfel, unii iau suplimente false, mincinoase, au parte de "pompări" frumoase, căci ăsta e cursul naturii şi pun asta pe seama unui supliment practic inutil.
Deşi creşterea nivelului ON este importantă, trebuie să mergem pe lucruri reale.Nu vei obţine o triplă "pompare" dacă iei di-tri-arginina malate keto glurate oratate etc. că ameţesc.

De ce simt unii preworkout-urile?
1. Amestecurile proprii pentru energie sau mai bine zis "hai să bem 5 cafele să vedem cum reacţionăm". De obicei conţin cofeină, yohimbe şi altele. Evident cofeina ne va invadează cu energie, energie falsă, de care nu avem nevoie. Evident că ne vom simţi extrem de energizaţi, dar nu cu ceea ce avem nevoie. Plus de asta, veţi plăti prea mult pentru exact ce conţine un Burn sau Redbull, care pe deasupra e şi bun la gust. Multa cofeină este echivalentul a mult stres pentru corp, care va fi incapabil să anunţe oboseala. Probabil cea mai proastă sursă de energie, dar care în preworkout-uri este în cantităţi mari, tocmai pentru a masca ineficienţa şi faptul că ele practic sunt inutile.
2. Unele suplimente conţin carbohidraţi cu indice glicemic mare, pentru a produce acel impuls, acea creştere bruscă de insulină. Insulina se ştie deja că produce vasodilataţie. Un exemplu sunt suplimente ce conţin maltodextrină, dextroză şi fructoză, de altfel, produse obţinute din surse foarte ieftine, dar pentru care veţi plăti foarte mult. Dar totuşi, cumpăraţi produsul X, ce are ca reclamă "Super Uber Mega Extra Terra PUMPS, Best Product ever invented".
3. Creatina - clasic şi evident. Nu trebuie să spun eu de ce 3/4 din aceste suplimente conţin creatină. Partea hilară este faptul că ele conţin diverse derivate de creatină. Probabil s-au molipsit de la nebunia cu Arginina şi miile de feluri, gen: Tricreatine Malate, Dicreatine Malate, Creatine Monohydrate, Magnesium Creatine Chelate, Kre-Alkalyn, Creatine Ethyl Ester. Dar la naiba, pentru ce? Oamenii ăştia sunt sănătoşi sau sunt puşi doar pe păcălit consumatorul? Săracu' când vede lista aia uriaşă de substanţe de pe etichetă deja îşi imaginează un Hulk mai mic şi are trei orgasme simultane. Nu era mai simplu să pună 2-5g de creatină pură? Eventual Creapure?


În fine, astea fiind spuse, cine mai doreşte preworkout-uri? Bănuiesc că vor fi destui care informaţia le va ajunge la retină şi le va ieşi prin ceafă direct, ca o proiecţie. Dar din fericire, banii nu sunt ai mei, ei îşi vor arunca pe Apa Sâmbetei leişorii.


Bun, dar nu vă imaginaţi că o să fiu negativist până la capăt, nu? Există totuşi câteva metode de crescut oxidul nitric. Să vedem:
1. Înainte de antrenament, luaţi o cantitate oarecare, în funcţie de necesităţi de carbohidraţi. Vă vor oferi energie pe parcursul antrenamentului şi mult doritul spike insulinic.
2. Folosiţi creatină înaintea antrenamentului, dar încercaţi să fie una de calitate. Evitaţi produsele chinezeşti (prin asta nu se înţelege producător chinez, sunt N firme americane ce folosesc materie primă chinezească, fiind mai ieftină). Îndreptaţi-vă spre produse Creapure. Deşi poate părea reclamă, interesaţi-vă ce implică Creapure.
3. Creşteţi-vă nivelul testosteronului. Nu aveţi nevoie decât de somn odihnitor, ori plante ca schinduful (fenugreek), ori seminţele de in (flaxseed).


4. Urmează să vă povestesc despre el într-un articol viitor şi este vorba de Glycine Propionyl-L-Carnitine (GPLC), un derivat special de Carnitină, care în câteva teste medicale, ţin să subliniez adevărate, a arătat rezultate foarte, foarte bune în creşterea oxidului nitric. Deci probabil, singurul supliment adevărat ce chiar vă măreşte oxidul nitric.

3 comentarii:

  1. :-)) pana la urma incepi si tu cu derivatul, adica sa nu iau carnitina ci acest derivat, aaa da asta e un derivat special!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E bun sa iei oxid nitric mai ales cand faci efort. Eu cumpar oxid nitric pastile. Gasiti pe http://www.4fit.ro/ cateva produse bune. Mi-au livrat a doua zi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ia uite unde era doctorul
    Arginina și citrullina se administrează și în spitale la anumiți bolnavi pentru vasodilatare
    A scăpat multi oameni de stop cardiac
    Mai citește cărți de specialitate și nu mai da sfaturi aiurea

    RăspundețiȘtergere